Wat Is Stress Precies En Wat Doe Je Er Tegen Om Ervan Af Te Komen?

wat is stress

Helaas hebben steeds meer mensen last van stress. Hier ben ik natuurlijk helemaal niet blij mee. Dit komt omdat mensen die veel en langdurig last hebben van stress dit merken aan hun gezondheid. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat je steeds minder zin hebt om te werken en mogelijk een burn-out krijgt. In Nederland is een burn-out de meest voorkomende ziekte onder werknemers. In dit artikel leg ik je precies uit wat stress is en hoe het ontstaat. Tevens geef ik je op het einde van dit artikel een paar manieren om van de stress af te komen. Laten we dus maar snel beginnen.

Wat is stress precies?

wat is stress precies

Hieronder wordt uiteengezet wat stress is.

Hieronder vind je ook een handige video die je uitlegt wat stress is.

Wanneer we enige vorm van stress ervaren geeft ons lichaam bepaalde stoffen af. Een van deze stoffen is de stof adrenaline. Deze stof zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en dat je spieren zich samenspannen.

Dit is ook de reden waarom gestreste mensen aangeven dat ze last krijgen van hun spieren. Als je spieren namelijk te lang aangespannen zijn, kunnen ze hun afvalstoffen niet kwijt.

Over het algemeen hebben we allemaal wel eens last van stress. Als je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie moet geven ervaren veel mensen dit als stress. Dit is echter gezonde stress en zorgt er meestal voor dat je beter gaat presteren.

Het wordt echter een groot probleem als de stress voor een lange tijd aanhoudt.
Wanneer je namelijk langdurig last hebt van stress, zal je merken dat je steeds meer last krijgt van je spieren. Veel mensen geven aan dat ze voornamelijk last krijgen van hun rug als ze gestrest zijn. Ook komt het vaak voor dat ze last krijgen van hun schouders.

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt wat stress precies is. Hieronder leg ik uit hoe stress ontstaat. Daarna geef ik een paar makkelijke manier om van de stress af te komen.

Hoe ontstaat stress precies?

Hoe ontstaat stress precies

Hieronder wordt uiteengezet hoe stress ontstaat.

Zoals hierboven al kort aan de orde is gekomen, ontstaat stress doordat ons lichaam bepaalde stoffen afgeeft aan ons bloed. Deze stoffen zorgen er voor dat we onze spieren aanspannen en dat ons hart sneller gaat kloppen.

Dit verschijnsel was in de prehistorie heel erg fijn omdat het ervoor zorgde dat we makkelijk weg konden rennen voor een vijand of een roofdier. Vandaag de dag moeten we niet snel meer vluchten voor bepaalde dingen. dit zorgt ervoor dat de verschijnselen van stress overbodig en dus onwenselijk zijn geworden.

Toch zijn we ze niet afgeleerd in de loop van de geschiedenis.

Als je eenmaal last hebt van stress, is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk vanaf komt. Als je er snel bij bent, is het makkelijker om er van af te komen. Hieronder geef ik een paar makkelijke manieren om van de stress af te komen. Ik hoop dat je er wat aanhebt.

Hoe kom je van de stress af?

Hoe kom je van de stress af

Hieronder vind je een paar manieren om van de stress af te komen.

Zorg voor een stress dagboek

Dit dagboek is een perfecte manier om inzicht te krijgen in de oorzaken van stress. Aangezien iedereen van andere dingen gestrest raakt, is het heel verstandig om deze dingen voor jou in kaart te brengen.
Dit ga je doen met behulp van een stress dagboek.

In dit dagboek schrijf je elke dag alle dingen op die voor stress hebben gezorgd. Dit kan van alles zijn, van een vervelend gesprek met je baas tot file. Hoewel ik denk dat het laatste punt bij bijna iedereen voor stress zorgt.

Als je dit een paar weken hebt gedaan, is het mogelijk dat je inzicht krijgt in de dingen die bij jou voor stress zorgen.

Als je deze dingen eenmaal weet, is het belangrijk om te kijken naar een oplossing. Een oplossing voor de file is om misschien pas na je werk te rijden als de files voorbij zijn, of om gewoon thuis te werken.

Praat er met mensen over

Veel mensen schamen zich meestal als ze gestrest zijn en willen er meestal niet over praten. Toch kan het lonen om met dierbare te praten over de dingen die bij jou  voor stress zorgen.
Het is namelijk heel goed mogelijk dat een van je vrienden zelf ook last heeft van stress en je mogelijk kan helpen met het vinden van een oplossing.

Ook zal je merken dat je je na een goed gesprek een stuk beter voelt. Dit zorgt er ook voor dat je minder last hebt van stress.

Begin met mediteren

Mensen die dagelijks mediteren zitten over het algemeen veel beter in hun vel dan mensen die niet mediteren. Daarom raad ik iedereen aan om dagelijks te gaan mediteren. In het begin zal je niet meteen de positieve effecten ervan merken, maar na een paar weken weet je niet beter. Toen ik begon met mediteren, vond ik het erg moeilijk om even aan helemaal niets te moeten denken, maar na een tijdje ging het steeds beter en beter.

Begin met yoga

Net als bij mediteren ervaren mensen die aan yoga doen dat ze veel beter in hun vel zitten. Daarom raad ik iedereen die gestrest is aan om eens te beginnen met het beoefenen van yoga.

Als je er aan begint, is het verstandig om een leraar in de hand te nemen die je kan helpen met de oefeningen. Als je een leraar in de arm neemt, is het belangrijk dat je samen met je leraar kijkt naar de beste oefeningen voor jouw. Ook is het mogelijk om bepaalde oefeningen niet uit te voeren.

Ga op vakantie

Iedereen zal opknappen van een goede vakantie. Dit komt omdat je tijdens een vakantie even niet aan werk hoeft te denken en dus kan ontspannen. Ik kan dus iedereen aanraden om tenminste één keer per jaar op vakantie te gaan om lekker te ontspannen.

Ik hoor van veel mensen dat ze beter opknappen van een vakantie buiten eigen land omdat dit ervoor zorgt dat ze even helemaal weg zijn van de bekende dingen zoals hun werk en vrienden.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt over wat stress precies is. Ook hoop ik dat je nu weet hoe stress ontstaat en wat je er tegen kan doen.

Deze link brengt je terug naar de categorie pagina waarop je alle artikelen over stress van deze website kan vinden.