Wat Zijn De Lichamelijke Klachten Van Stress? Kan Je Ze Herkennen?

stress lichamelijke klachten

Helaas hebben steeds meer mensen last van stress. Een van de meest voorkomende vormen van stress is werkstress. Sterker nog, dit is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Voor de mensen die vermoeden dat ze last hebben van stress, heb ik dit artikel geschreven. Dit artikel bevat namelijk een aantal lichamelijke klachten waarin je stress kan herkennen. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel duidelijk vast kan stellen of je gestrest bent of niet. Laten we maar meteen beginnen.

Hieronder worden alle lichamelijke klachten van stress uiteengezet.

Hoofdpijn

Een van de klachten die komen kijken bij stress is het ontstaan van hoofdpijn. Dit komt voornamelijk omdat we allemaal erg veel aan ons hoofd hebben. Zonder dat we het doorhebben, zijn onze hersenen bezig om dit allemaal te moeten onthouden. Ook kan het voorkomen dat je hoofdpijn krijgt van bepaalde situaties waarin je zit.

Een manier die ikzelf altijd gebruik om minder last te hebben van mijn hoofd, is door alle belangrijke dingen op te schrijven. Dit doe ik telkens voordat ik ga slapen. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je tijdens je slaap dan na gaat denken over de juiste volgorde om alle taken te voltooien.

Pijn aan de rug

Dit is ook een veel gehoorde klacht van mensen die last hebben van stress. De pijn aan de rug ontstaat als volgt. Wanneer we gestrest zijn, geeft ons lichaam bepaalde stoffen af. Deze stoffen zorgen ervoor dat we ons opmaken om te vechten of te vluchten. Een van de gevolgen hiervan is dat ons lichaam de spieren aanspant. Ja, ook die in de rug. Als je spieren zich voor een lange tijd aanspannen, kunnen ze hun afvalstoffen niet kwijt. Als gevolg hiervan hopen deze stoffen op en zorgen zo voor pijn aan bepaalde spieren.
Pijnlijke nek

De pijnlijke nek ontstaat nagenoeg op dezelfde manier als pijn aan de rug ontstaat. Doordat ons lichaam alle spieren aanspant, kunnen ze hun afvalstoffen niet kwijt. Als gevolg hiervan zal je een pijnlijk gevoel ervaren. Een manier om ervoor te zorgen dat je spieren toch van de afvalstoffen afkomen, is door je te laten masseren.

Pijn in de heupen

Ook deze klacht ontstaat nagenoeg op dezelfde manier als pijn aan de nek en aan de rug. Ook hier kan je aanraden om ervoor te zorgen dat je je regelmatig laat masseren. Dit zorgt er namelijk voor dat alle afvalstoffen uit je spieren gaan. Ook helpt het om één keer in de week eens lekker lang in bad te gaan. Door het warme water zullen je spieren ook ontspannen.

Persoonlijk hou ik ervan om, vooral in de zomer, lekker in bad te gaan.

Een burn-out gevoel

Als je lange tijd last hebt van stress, zal je een burn-out gevoel gaan ervaren. Omdat ikzelf gelukkig nooit een burn-out gevoel heb gehad, kan ik je niet vertellen hoe een burn-out voelt.

Als je toch het idee hebt dat je overwerkt bent en nergens zin meer in hebt, raad ik je aan om een afspraak te maken met je huisarts. Je huisarts kan namelijk vaststellen of je last hebt van een burn-out.

Depressiviteit

Dit is ook een vaak gehoorde lichamelijke klacht van mensen die last hebben van stress. Wanneer je depressief bent, zal je merken dat je nergens zin meer in hebt.

Een bekend verschijnsel van depressiviteit is het feit dat mensen erg lang in hun bed blijven liggen.

Als je denkt dat je mogelijk aan depressie leidt, raad ik je aan om ervoor te zorgen dat je een afspraak maakt met je huisarts. Je huisarts kan namelijk vaststellen of je inderdaad een depressie hebt.
Pijnlijke knieën

Net als bij de pijn aan de rug, schouders en nek is dit een klacht die vaak voorkomt bij mensen die last hebben van stress. Het ontstaat op nagenoeg dezelfde manier als de pijn aan de rug, schouders en de nek ontstaat.

Omdat he erg moeilijk is om je knieën te laten masseren, raad ik je aan om een lekker warm bad te nemen. Ook kan het helpen om je knieën van tijd tot tijd rust te geven. Dit kan je doen door lekker languit op een bank te gaan zitten of op een stoel.

Pijn aan je hart

Een andere uitwerking van de stoffen die je lichaam afgeeft wanneer je gestrest bent, is het verhogen van je hartslag en bloeddruk. Dit zorgt er namelijk voor dat er genoeg bloed en zuurstof naar je spieren gaat.
Het nadeel is echter dat wanneer je lang gestrest bent, je je hart erg hard laat werken. Dit kan uiteindelijk tot uiting komen in de vorm van pijn aan je hart. Ook kan het voorkomen dat je last krijgt van druk op de borst.

Slapeloosheid

Veel mensen gaan erg veel piekeren wanneer ze gestrest zijn. Dit doen ze voornamelijk wanneer ze in bed liggen. Door dit gepieker is het heel moeilijk om in slaap te vallen. Persoonlijk probeer ik ervoor te zorgen dat ik gepieker zo snel mogelijk afkap. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het helpt echt. Daarom raad ik je aan om hard voor jezelf te zijn en niet zo veel te gaan piekeren.

Ook draagt weinig slaap bij aan het ontstaan van nog meer stress. Daarom is het extra belangrijk dat je genoeg slaapt.

Pijn aan de schouders

De laatste lichamelijke klacht die ik in dit artikel ga behandelen is de pijn aan de schouders. Wanneer je gestrest bent hebben je schouders de taak om je nek te beschermen. Dit doet je lichaam door je schouders op te trekken, zodat een vijand je nek niet kan raken. Echter is het zo dan wanneer je schouders voor een lange tijd in deze houding zitten, ze voor een pijnlijk gevoel gaan zorgen.

Een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je minder snel spierpijn hebt aan je schouders, is door je regelmatig te laten masseren. Door deze massage kan je even helemaal ontspannen.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt van de lichamelijke klachten van stress. Ook hoop ik dat je wat aan de mogelijke oplossingen hebt.

Lees nog meer artikelen over stress

Hieronder vind je nog een paar handige artikelen over stress.

Als je nou eens iets aan je stress wilt gaan doen, moet je dit artikel even lezen. In het artikel zet ik namelijk een paar handige tips voor je op een rijtje die je kunnen helpen om van de stress af te komen. Lees ze allemaal.

Helaas komt stress op het werk erg veel voor en leiden er dus veel mensen onder. In dit artikel geef ik een duidelijke uiteenzetting hoe je ervan af kan komen. Ik weet zeker dat het zal lukken.

Positieve stress ervaren we allemaal en in dit artikel leg ik je uit wat het precies is.

In dit artikel lees je precies wat stress nou eigenlijk is.