Positieve Stress En Hoe Je Ermee Om Moet Gaan

positieve stress

We zijn allemaal bekend met negatieve stress, echter bestaat er ook zo iets als positieve stress. Deze vorm van stress staat ook bekend onder de naam goede stress. Men ervaart deze vorm van stress wanneer je in een situatie verkeerd waarvan je zeker weet dat de afloop positief zal zijn. In dit artikel wil ik je graag meer informatie geven over positieve stress en hoe je ermee om kan gaan. Laten we dus maar snel beginnen.

Voor we gaan beginnen wil ik eerst een korte uiteenzetting geven over het ontstaat van de term positieve stress.

Waar komt de term positieve stress vandaan?

Waar komt de term positieve stress vandaan

De term wordt voor de eerste keer gebruikt in een artikel uit het jaar 1982. Het is geschreven door Hans Selye. Het artikel geeft aan dat stress niet meteen iets negatiefs moet zijn, maar dat de wijze waarmee je ermee omgaat bepaald hoe je het ervaart.
Nu je een idee hebt wat de term inhoudt en wie hem voor het eerst gebruikt heeft, is het tijd om te kijken hoe deze vorm van stress precies ontstaat.

Hoe ontstaat positieve stress precies?

Hoe ontstaat positieve stress precies

We worden gestrest wanneer er een stressor zorgt dat er bepaalde stoffen in ons lichaam vrij komen. Deze stoffen helpen ons met de beslissing of we moeten vechten of moeten vluchten. Dit was erg handig toen we allemaal nog in grotten leefde, maar vandaag de dag is niet echt bruikbaar.

Vaak worden mensen geïrriteerd als ze gestrest zijn en hebben ze geen zin om hun werk uit te voeren. Achter kan het ook voorkomen dat mensen er juist positieve energie uithalen. Wanneer dit gebeurt staat het bekend als goede of gezonde stress. Wanneer je gezonde stress ervaart, zal je de volgende verschijnselen ervaren:
Je verwacht het beste van jezelf en andere doen dit ook

Je gelooft in jezelf en in de goede afloop

Het vooruitzicht naar de beloning

Je gelooft dat je de macht over de situatie hebt

Ik hoop dat je nu een helder idee hebt over het ontstaan van positieve of gezonde stress? Hieronder wil ik graag een paar persoonlijke ervaringen met gezonde stress met je delen.

Mijn eigen ervaringen met gezonde stress

Mijn eigen ervaringen met gezonde stress

Presenteren

We kennen het allemaal wel, je moet presenteren voor een grote groep mensen. Heel veel mensen vinden dit verschrikkelijk en willen dit ook liever niet doen. Ikzelf ervaar altijd een vorm van gezonde spanning wanneer ik moet presenteren.

Dit komt omdat ik meestal niet precies weet of het een succes wordt of niet. Echter heb ik al vrij snel door of de presentatie goed gaat of niet. Indien ik door heb dat het wel lekker gaat, zal ik ook steeds beter gaan presenteren.

Als ik echter het idee krijg dat het niet helemaal gaat zoals ik het zou willen, merk ik ook echt dat dit de presentatie niet echt ten goede komt.

Een tentamen

Ik ook heb ze moeten maken, tentamens. Voorveel studenten zijn dit de momenten dat ze extra veel last hebben van stress. Ikzelf had er nooit echt veel last van omdat ik altijd ruim op tijd begon met leren voor de tentamens.
Ook probeerde ik altijd goed op te letten tijdens de lessen. Hierdoor koste het me niet veel moeite om de stof weer op te halen bij een tentamen.

Wel merkte ik dat ik altijd even bang was voor de vragen die ze gingen stellen op het tentamen. Maar als ik zag dat de vragen wel mee vielen, voelde ik me weer helemaal goed en kon ik het goed maken.

Een nieuws project

Telkens wanneer ik met een nieuw project begin, ervaar ik de spanning of het iets wordt of niet. Deze spanning blijf ik meestal houden totdat ik aan het project ben begonnen.

Als ik vervolgens merk dat het project goed gaat, neemt mijn stress ook af. Maar ik heb ook veel projecten gehad die niet gingen zoals ik had gehoopt. Deze projecten zijn dan ook vaak doodgebloed nog voordat ze ook maar een beetje van de grond kwamen.

Mij algemene ervaringen met positieve stress zijn over het algemeen positief. Dit komt omdat ik de energie die vrij komt gebruik om juist te knallen op mijn werk en niet om te gaan piekeren over bepaalde dingen. Ik hoop dat mijn ervaringen als een lijndraad kunnen dienen voor je eigen stressleven.

Concluderend kan ik zeggen dat we allemaal wel eens gezonde stress ervaringen. Ikzelf vind dit een prettige vorm van stress, zeker als je het vergelijkt met negatieve stress.

Lees nog meer artikelen over stress

Als je wil weten wat stress nou precies inhoudt, raad ik je aan om dit artikel nu meteen goed en grondig door te lezen. Ik weet zeker dat je er wat aan zal hebben.