Waarom Mediteren Boeddhisten? Ontdek Het Hier

waarom mediteren boeddhisten

Over de hele wereld is bekend dat Boeddhisten erg veel mediteren. Wat echter niet iedereen weet is waarom boeddhisten eigenlijk mediteren. In dit artikel hoop ik je antwoord te kunnen geven op deze vraag. Wanneer ik deze vraag heb beantwoord zet ik nog even kort uiteen hoe je zelf een Boeddhistische meditatie uit kan voeren. Zullen we maar beginnen?

Waarom mediteren Boeddhisten zo veel?

Waarom Mediteren Ze Zo Veel

Over het algemeen mediteren Boeddhisten om ervoor te zorgen dat ze zo dicht mogelijk bij de absolute waarheid uitkomen. Deze staat heet ook wel het bereiken van e “Nirvana”, inderdaad naar de beroemde Amerikaanse grungeband van de jaren 90.
Ook wordt aangenomen dat mediteren bijdraagt aan een betere gezondheid. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat mediteren ervoor zorgt dat je minder last hebt van stress en spanningen in je lichaam. Ook zorgt mediteren ervoor dat je bloeddruk omlaag gaat. Dit is erg fijn omdat een hoge bloeddruk ervoor zorgt dat erg veel mensen in het ziekenhuis terecht komen en overlijden aan de gevolgen.

Ook is het aangetoond dat een meditatie ervoor zorgt dat je immuunsysteem omhoog gaat. Ook dit is erg fijn omdat een beter immuunsysteem zorgt voor een betere weerstand tegen ziektes. Ook zorgt de meditatie ervoor dat je minder last hebt van stress. Dit komt omdat mediteren ervoor zorgt dat de alle stressfactoren makkelijk naast je neer kan leggen.

Maar het allerbelangrijkste voordeel van mediteren is wel dat het voor betere hersens zorgt. Het is bewezen dat bij mensen die regelmatig mediteren bepaalde delen van de hersenen beter zijn ontwikkeld dan andere delen. Deze delen hebben vooral te maken met creativiteit en stressbestendigheid.
Dit zijn zo uit mijn hoofd de voornaamste redenen waarom mensen ervoor kiezen om te gaan mediteren. Ook zijn dit de meest gehoorde argumenten onder boeddhisten als hen wordt gevraagd waarom ze zo veel mediteren.

Voor mij was dit ook persoonlijk een van de redenen waarom ik ben begonnen met mediteren. Ik kan zeggen dat ik zeer te spreken ben over de vele geestelijke voordelen die het had op mij.

Ik hoop dat je nu een helder antwoord hebt gekregen op de vraag waarom mediteren boeddhisten zoveel?

Ik zal dit artikel afsluiten met een korte uiteenzetting over hoe je zelf een boeddhistische meditatie uit kan voeren. Ik hoop dat je dan ook de positieve effecten van een meditatie kan ervaren.

Hoe voer je een boeddhistische meditatie uit?

Hoe Voer Je Een Meditatie Uit

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het helemaal niet moeilijk om een boeddhistische meditatie uit te voeren.

Je gaat in een lotushouding op een comfortabel matje zitten en legt je beide handen op je bovenbenen. Nu sluit je je ogen en zorg je ervoor dat je je alleen maar focust op je ademhaling. Je ademt tijdens de meditatie alleen maar door je neus in en uit en zorg ervoor dat je vanuit je buik ademhaalt.
Nu is het belangrijk dat je zo lang als mogelijk is in deze houding blijft zitten. Dit is ook het punt waarop veel mensen afknappen wanneer ze beginnen met mediteren. Deze mensen denken onterecht dat je nu een hele dag in deze houding moet blijven zitten. Dit zou je zeker erg veel goed doen, maar het is niet nodig om de positieve effecten ervan te ervaren.

In plaats daarvan raad ik iedereen aan om te beginnen met sessies van niet meer dan vijf minuten per sessie. Hierdoor krijgt je een betere beeld van wat mediteren inhoudt en kan je oefenen om eens even helemaal niets te doen. Wanneer je merkt dat je het leuk vind om te mediteren, kan je de sessietijd verhogen naar 10 minuten of misschien zelfs nog meer.

Tot slot geef ik je nog een paar handige tips die je kan gebruiken  indien je een boeddhistische meditatie uit gaat voeren.

Afsluitende tips

Laatste Tips

Zorg voor voldoende ruimte

Het klinkt heel vreemd, maar het is erg belangrijk dat je over voldoende ruimte beschikt wanneer je gaat mediteren. Als het Nederlandse weer het toelaat, is het erg goed om lekker buiten te mediteren. Hier heb je namelijk genoeg ruimte.

Zorg voor rust

Het is erg belangrijk dat je niet wordt gestoord door je telefoon of andere dingen. Dit komt omdat deze storende factoren je alleen maar uit je meditatie halen en ervoor zorgen dat je de positieve effecten niet ervaart. Daarom raad ik je aan om je telefoon helemaal uit te zetten of op stil. Ook kan je met de mede huisbewoners afspreken dat ze stil zullen zijn wanneer je gaat mediteren.

Geef niet te snel op

Het is erg  belangrijk dat je het bijltje er niet te snel bij neer gooit.  Het kost namelijk wat tijd voordat je de positieve effecten van mediteren zal ervaren. Veel mensen geven het echter te snel op. Dat is erg jammer, omdat mediteren vaak grote positieve gevolgen heeft voor hun leven. Persoonlijk heb ik ongeveer twee maanden lang elke dag moeten mediteren voordat ik de effecten ervan merkten. Toen ik deze eenmaal had ervaren, wilde ik ook niet anders.

Ik hoop dat je dankzij dit artikel een antwoord hebt gekregen op de vraag: Waarom mediteren Boeddhisten zoveel? Ook hoop ik dat je de afsluitende tips kan gebruiken om ervoor te zorgen dat je zelf ook een Boeddhistische meditatie uit kan voeren.

Lees meer over mediteren

Hier lees je nog meer interessante artikelen over mediteren.

Deze korte meditatie geeft je de mogelijkheid om lekker snel te ontspannen. Ik gebruik hem als ik even snel tot rust wil komen en moet zeggen dat zeker werkt.

Dit artikel zit bomvol met allemaal handige tips om ervoor te zorgen dat je meditatie nog net iets beter wordt. Ik hoop dat je wat aan de vele tips van dit artikel hebt.

Als je eens een keer iets nieuws wilt proberen, moet je deze zitmeditatie zeker eens een keer proberen. Ik heb gemerkt dat ik me steeds beter ben gaan voelen nadat ik hem uit ben gaan voeren. Ik hoop dat jij de positieve effecten ervan zal ervaren.

Voor iedereen die weer contact wilt hebben met zijn innerlijke kind, is deze meditatie erg handig om uit te voeren. Deze brengt je namelijk weer in contact met je innerlijke kind.

Als je merkt dat je moeilijk in slaap kan vallen, is deze meditatie goed om je hierbij te helpen. Ik heb gemerkt dat ik steeds makkelijker in slaap kan vallen.